Ładowarka przy bloku. Czy wspólnota może odmówić?

Ładowarka przy bloku nie może zostać zamontowana samodzielnie przy miejscu postojowym właściciela auta elektrycznego. W budynku wielorodzinnym obowiązuje procedura z ustawy o elektromobilności i paliwach alternatywnych. Wspólnota albo spółdzielnia może odmówić, ale tylko w określonych przypadkach.

Obowiązujące dziś zasady wynikają przede wszystkim z art. 12b i 12c ustawy o elektromobilności i paliwach alternatywnych. Osobno trzeba traktować interpelację poselską z lipca 2026 r. oraz projekt dalszych zmian przepisów pokazują one problem i możliwy kierunek reformy, ale same nie tworzą nowych praw dla mieszkańców.

Ładowarka przy bloku wymaga zgody

W budynku mieszkalnym wielorodzinnym, w którym są więcej niż trzy samodzielne lokale mieszkalne, punkt ładowania instaluje się i eksploatuje po uzyskaniu zgody zarządu wspólnoty, spółdzielni albo osoby sprawującej zarząd nad nieruchomością. Z wnioskiem może wystąpić osoba, która ma tytuł prawny do lokalu oraz stanowisko postojowe do wyłącznego użytku.

W przypadku wspólnoty zgoda na instalację i eksploatację punktu ładowania o mocy mniejszej niż 11 kW jest czynnością zwykłego zarządu. To ważne, bo przy takim punkcie nie trzeba automatycznie zakładać, że konieczna jest osobna uchwała wszystkich właścicieli lokali.

Ładowarka przy bloku. Co trzeba dołączyć do wniosku?

Ustawa wymaga przede wszystkim oświadczenia, że wnioskodawca pokryje wszystkie koszty związane z instalacją punktu ładowania, w tym jego zakup i montaż. Trzeba też złożyć oświadczenie o posiadaniu tytułu prawnego do lokalu. Jeśli wnioskodawca nie jest właścicielem lokalu, musi przedstawić zgodę właściciela na instalację punktu ładowania. Przy nieruchomościach zabytkowych może być dodatkowo potrzebna zgoda wojewódzkiego konserwatora zabytków.

W praktyce ładowarka przy bloku jest inwestycją finansowaną przez wnioskodawcę, a nie przez całą wspólnotę.

Ładowarka przy bloku wymaga ekspertyzy

Po otrzymaniu wniosku zarząd wspólnoty, spółdzielnia albo zarządca mają 30 dni na zlecenie ekspertyzy dopuszczalności instalacji punktu ładowania. Po otrzymaniu dokumentu muszą udostępnić go wnioskodawcy. Sam wniosek powinien następnie zostać rozpatrzony w ciągu 30 dni od otrzymania ekspertyzy. Jeżeli ekspertyza nie jest wymagana, termin wynosi 30 dni od złożenia wniosku.

Ekspertyza nie jest potrzebna wtedy, gdy w budynku została już zaprojektowana i wykonana instalacja elektryczna przeznaczona do zasilania punktów ładowania.

Co sprawdza ekspertyza?

Ekspertyza ma przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie, czy ładowarka przy bloku może zostać bezpiecznie podłączona do istniejącej instalacji elektrycznej. Sprawdza się m.in.:

  • dostępną moc przyłączeniową,
  • miejsce możliwego podłączenia,
  • maksymalną moc punktu,
  • potrzebne rozwiązania instalacyjne,
  • warunki bezpiecznej eksploatacji,
  • wymagania przeciwpożarowe.

Dokument sporządza osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia budowlane w specjalności elektrycznej i elektroenergetycznej. Koszt ekspertyzy ponosi wnioskodawca.

Kiedy wspólnota może odmówić ładowarki przy bloku?

Tu ustawa jest konkretna. Wspólnota, spółdzielnia albo zarządca odmawiają zgody, gdy:

  • z ekspertyzy wynika, że instalacja punktu zgodnie z wnioskiem nie jest możliwa,
  • wnioskodawca nie ma tytułu prawnego do lokalu i stanowiska postojowego do wyłącznego użytku,
  • osoba niebędąca właścicielem lokalu nie przedstawi zgody właściciela,
  • wnioskodawca nie zobowiązał się do pokrycia kosztów instalacji i przyłączenia.

To oznacza, że sama niechęć do samochodów elektrycznych nie jest ustawową przesłanką odmowy.

Brak mocy nie zawsze kończy sprawę

Ekspertyza może wykazać, że ładowarkę da się zainstalować dopiero po zmianie umowy przyłączeniowej, wykonaniu nowej instalacji albo przebudowie istniejącej. W takim przypadku zgoda może zostać udzielona pod warunkiem, że wnioskodawca zobowiąże się pokryć wszystkie koszty potrzebnych zmian.

Dlatego odpowiedź „instalacja ma za mało mocy” nie musi jeszcze oznaczać definitywnego końca procedury.

Co jeśli wspólnota nie odpowiada?

Obowiązujące prawo przewiduje szczególną sytuację, gdy ekspertyza nie jest wymagana. Jeżeli budynek ma już instalację przeznaczoną do zasilania punktów ładowania, wszystkie koszty ponosi wnioskodawca, a zarząd nie rozpatrzy wniosku w ustawowym terminie, po jego bezskutecznym upływie wnioskodawca może przystąpić do instalacji i eksploatacji punktu.

Nie należy jednak rozszerzać tej zasady na każdą sytuację. Jeżeli ekspertyza jest konieczna albo potrzebna jest przebudowa instalacji, ładowarka przy bloku wymaga przejścia pełnej procedury przewidzianej w ustawie.

Interpelacja z lipca 2026 r. opisuje problem, ale nie zmienia prawa

6 lipca 2026 r. do ministra klimatu i środowiska skierowano interpelację dotyczącą wsparcia samorządów w rozwoju infrastruktury ładowania. Wskazano w niej, że mieszkańcy bloków i osiedli wielorodzinnych mają często znacznie trudniejszy dostęp do ładowania w miejscu zamieszkania niż właściciele domów jednorodzinnych.

To ważny sygnał problemu infrastrukturalnego, ale sama interpelacja nie tworzy prawa do montażu ładowarki i nie zmienia przesłanek odmowy przez wspólnotę.

Rząd chce zmienić procedurę

Równolegle istnieje projekt zmian ustawy o elektromobilności. Według założeń KPRM ma on uprościć procedurę, dzięki której ładowarka przy bloku może zostać zainstalowana przy prywatnym miejscu postojowym. Projekt przewiduje m.in. skrócenie terminu na zlecenie ekspertyzy oraz możliwość samodzielnego zlecenia jej przez wnioskodawcę, jeżeli zarząd wspólnoty lub spółdzielnia nie zrobi tego w terminie.

Projekt zakłada także mechanizmy pozwalające kontynuować inwestycję wtedy, gdy ekspertyza potwierdza możliwość instalacji, nie ma ustawowych przesłanek odmowy, a zarząd przewleka sprawę lub odmawia bez podstawy. W praktyce ładowarka przy bloku mogłaby więc być mniej zależna od bezczynności wspólnoty lub spółdzielni. Na dziś są to jednak propozycje, a nie obowiązujące zasady.

Co powinien zrobić właściciel auta elektrycznego?

Najpierw trzeba sprawdzić, czy przysługuje mu stanowisko postojowe do wyłącznego użytku. Następnie warto:

  • określić planowaną moc ładowarki,
  • złożyć formalny wniosek do wspólnoty lub spółdzielni,
  • zadeklarować pokrycie kosztów,
  • poczekać na ekspertyzę, jeśli jest wymagana,
  • sprawdzić ewentualne warunki przebudowy instalacji,
  • dopiero po przejściu procedury zlecić montaż.

Samodzielne prowadzenie przewodów przez część wspólną garażu przed zakończeniem procedury może prowadzić do sporu.

Ładowarka przy bloku. Wspólnota nie ma pełnej dowolności

Odpowiedź na główne pytanie brzmi: tak, wspólnota może odmówić instalacji ładowarki, ale przesłanki odmowy są określone w ustawie. Ładowarka przy bloku może więc zostać zainstalowana, jeśli pozwalają na to warunki techniczne, wnioskodawca ma odpowiedni tytuł prawny i pokrywa koszty inwestycji.

Planowane przepisy mogą jeszcze uprościć tę procedurę. Dopóki jednak nie wejdą w życie, podstawą działania pozostają art. 12b i 12c ustawy o elektromobilności.

 

Źródła:

Zobacz również: Remont balkonu. Kto zapłaci: wspólnota czy właściciel?

FAQ: Ładowarka przy bloku. Czy wspólnota może odmówić?

Jakie dokumenty trzeba dołączyć do wniosku o instalację ładowarki przy bloku?

Należy dołączyć oświadczenie o pokryciu kosztów instalacji, oświadczenie o posiadaniu tytułu prawnego do lokalu i zgodę właściciela, jeśli wnioskodawca nie jest właścicielem.

Ile czasu ma wspólnota na rozpatrzenie wniosku o ładowarkę przy bloku?

Wspólnota ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku od otrzymania ekspertyzy lub, jeśli nie jest wymagana, 30 dni od złożenia wniosku.

Kiedy wspólnota może odmówić instalacji ładowarki przy bloku?

Wspólnota może odmówić, jeśli z ekspertyzy wynika, że instalacja jest niemożliwa, wnioskodawca nie ma tytułu prawnego do lokalu lub stanowiska, lub nie zobowiązał się do pokrycia kosztów.

Czy można zainstalować ładowarkę przy braku mocy przyłączeniowej?

Tak, pod warunkiem, że wnioskodawca pokryje koszty związane z przebudową instalacji lub zmianą umowy przyłączeniowej.

Czy wspólnota ma obowiązek wykonać ekspertyzę dla instalacji ładowarki?

Tak, wspólnota musi zlecić ekspertyzę w ciągu 30 dni, chyba że budynek ma już instalację przeznaczoną do punktów ładowania.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *